Pet savjeta za što bolji životopis

Kad tražite posao, dobar odnosno standardni životopis neki put nije sve što možete napraviti da si olakšate taj put.
Iako mislite da imate uredan životpis, takvih će biti još more isprintanih na stolu vašeg potencijalnog poslodavca.

Da bi vaš životopis bio zamijećen u hrpi ostalih, poslušajte sljedeće savjete:

-    Započnite životopis sa rezimeom. Dakle, u nekoliko rečenica sažmite dotadašnje radno iskustvo, kvalifikacije i karakteristike. Tako ćete olakšati i poslodavcu koji bi već iz toga trebao iščitati jeste li potencijalni kandidat za taj posao.

-    Ako ste radili veliki broj poslova, napišite to, ali u natuknicama te s vremenom kada je to bilo, kao i što ste postigli time odnosno kakva iskustva ste stekli. Nemojte ići previše u detalje jer nije lako ni onima koji moraju pregledati stotine životopisa. Uglavnom, nemojte slati životopis na više od dvije stranice te neka bude u natuknicama, a ne u obliku sastavka.

-    Iako ste možda lijeni, nemojte za različite poslove slati identične životopise. Šablonski životopisi su prepoznatljivi, a svaki poslodavac će sigurno primijetiti kad svoj uobličite baš za taj posao. I, naravno, možda baš to presudi.

-    Osigurajte preporuke bivših poslodavaca. Nisu svi voljni ih dati, tako da morate unaprijed na to misliti i zamoliti ih, ako nisu baš voljni.

-    Ako imate rupe između poslova i to ste vrijeme proveli odmarajući se ili putujući, nemojte to pokušati sakriti ili izmišljati da ste nešto radili.